Gimnastica romaneasca a stralucit pentru prima oara la Jocurile Olimpice, in anul 1976 la Montreal. Steaua gimnasticii romanesti, Nadia Comaneci a uluit lumea castigand cinci medalii dintre care trei de aur, una de argint cu echipa si una de bronz intrand in istorie si cu sapte note maxime care au dereglat computerele.
Patru ani mai tarziu, in 1980 la Moscova, Nadia Comaneci obtine alte patru medalii olimpice, doua de aur si doua de argint.
In 1984 la JO de la Los Angeles, Ecaterina Szabo a depasit performanta Nadiei si a obtinut patru medalii de aur, dintre care una cu echipa si una de argint la individual compus.
Jocurile Olimpice desfasurate la Seul in anul 1988 ii aduc carismaticei Daniela Silivas sase medalii olimpice dintre care trei de aur, doua de argint si una de bronz.
Prima participare postdecembrista a Romaniei la JO de la Barcelona din 1992 ii aducea Laviniei Milosovici 4 medalii olimpice: doua de aur, una de argint si una de bronz, Lavinia fiind si ultima gimnasta care a primit nota 10 in finala de la sol.
Simona Amanar aduce gimnasticii o noua stralucire la Jocurile Olimpice de la Atlanta din 1996 castigand 4 medalii. Lavinia Milosovici este la a doua participare la JO obtinand o medalie de bronz la individual compus.
Jocurile Olimpice de la Sydney din 2000 vor ramane in memoria tuturor romanilor din cauza nedreptatii facute Andreei Raducan , deposedata de aur din cauza pastilei de Nurofen. Nimeni nu va uita podiumul integral romanesc la individual compus schimbat peste noapte, din pacate. A fost si a doua participare la o Olimpiada pentru Simona Amanar. Atena 2004 i-a adus Catalinei Ponor trei titluri olimpice. Ea castiga 3 medalii de aur, una cu echipa, un aur la barna si unul la sol.
Dupa schimbarea coordonatorului lotului de gimnastica, echipa Romaniei obtine locul 3 pe echipe si o medalie de aur la sol prin Sandra Izbasa, la JO de la Beijing din 2008.
Peste 2 ani, la Londra gimnastica feminina va avea de dat o noua "batalie" pentru podiumul Olimpic. Important e ca fetitele care astazi isi doresc sa concureze pentru o medalie olimpica sa fie in primul rand sanatoase. Noi speram ca vor avea si tot sprijinul necesar.
In linii mari cam acestea au fost cele mai importante medalii obtinute de-a lungul timpului la Jocurile Olimpice, de catre gimnastele noastre. Evident meritul este si al antrenorilor care le-au indrumat pe fiecare dintre ele.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu