Gimnastica atunci si acum...

on 12 noiembrie 2009
Poporul grec este cel care a inventat cuvantul "gimnastica" pentru a da un nume generic totalitatii exercitiilor fizice practicate in scopul de a contribui la intretinerea sanatatii, la intarirea corpului si la infrumusetarea vietii spirituale.
In sec. XVII apar scoli si sisteme de gimnastica. Cel care a inventat aparatele de gimnastica (bara fixa si paralelele) a fost reprezentantul scolii vechi germane Frederic Ludwig, iar cel care a pus bazele sistemului de gimnastica suedeza a fost P.H. Ling.
La noi, sustinatorul gimnasticii lui Frederic Ludwig a fost Gheorghe Moceanu. Prima nota maxima, 10, s-a acordat la J.O. de la Montreal, Nadiei Comaneci.
De atunci si pana acum gimnastica a capatat o alta forma. Daca atunci era mult mai simpla, acum putem spune ca o intelegem cu greu, chiar daca pare destul de clara. Gimnastica vine la "pachet" si cu riscuri. Nu stiu daca la 4-5 ani copiii cunosc aceste riscuri atunci cand sunt adusi de catre parinti intr-o sala de gimnastica, dar cu timpul pasiunea invinge orice risc. Cazuri de accidentari exista de cand s-a inventat gimnastica cu toate ca dificultatea exercitiilor era mult mai slaba decat cea de astazi. Din nefericire acestea au dus de nenumarate ori la tragedii (si se cunosc destul de multe cazuri :Yelena Mukhina, Julissa Gomez, Sang Lan).
Romania are traditie in gimnastica de performanta.
Prima gimnasta romanca medaliata la o editie a Jocurilor Olimpice (1956, Melbourne) a fost Elena Leustean. 2 medalii de bronz au deschis atunci portile unui lung sir de medalii de aur, argint si bronz, ce a continuat pana astazi. In 2008 la Beijing micutele gimnaste romance se urcau tot pe pozitia a treia. Astazi nu doar dificultatea exercitiilor s-a schimbat ci si aparatele, costumele de gimnastica, forma medaliilor, chiar si coafurile fetelor. In anii '60 barele paralelelor erau mult mai apropiate una de cealalta fapt ce facea ca trecerea de pe o bara pe alta sa se realizeze mult mai usor. De asemenea, barna era mult mai rigida. Costumele de gimnastica nu erau atat de colorate precum cele de astazi, ceea ce nu e neaparat un lucru rau.
Cu toate aceste schimbari gimnastica este si astazi un sport foarte iubit si practicat de o multime de tineri.
Am selectat mai jos cateva elemente din gimnastica artistica surprinse de aparatul foto, atunci si acum. Ele ne demonstreaza ca si astazi au ramas in gimnastica, chiar daca de-a lungul anilor sportivi de renume au inventat alte si alte elemente. Unele dintre ele raman si acum foarte greu de realizat (saltul Comaneci) iar altele sunt deja extrem de comune (Yurchenko, Tsukahara, etc).









Ana Porgras ma duce cu gandul la Emilia Eberle.
:) :))
P.S. LA MULTI ANI NADIA!

3 comentarii:

Mira spunea...

Foarte frumos,imi plac mult pozele puse "in oglinda"..parca mi-e dor de gimnastica mai veche dar ma bucur ca avem totusi fete care sa ne aminteasca de gimnastica cu adevarat artistica.

Anonim spunea...

Foarte Frumos!

Anonim spunea...

Felicitari pentru blog si post. Arata bine