Oksana Chusovitina-The Wonder Woman

on 4 martie 2012

"Daca totul va decurge conform planului, Oksana Chusovitina va fi gimnasta cu cele mai multe prezente la Jocurile Olimpice din istorie. De-a lungul carierei sale, Chusovitina a obtinut 2 medalii olimpice (aur cu echipa in 1992  si argint la sarituri in 2008 ), 3 titluri mondiale (cu echipa si la sol in 1991  si in 2003 la sarituri), 2 titluri la Asian Games (2002 la sarituri si sol), o medalie la Cupa Mondiala din 2002 (sarituri) si un titlu european in 2008 (sarituri). De asemenea, detine un numar impresionant de medalii de argint si bronz la cele mai importante competitii din lume.
Oksana e foarte micuta de statura (masoara doar 155 de cm si cantareste 53 kg) cu un aspect ce sugereaza mai degraba o varsta mult mai mica decat cea pe care o are in realitate (37 de ani). Pare usor introvertita si te priveste fix in ochi atunci cand ii adresezi o intrebare. Caracterul puternic a ajutat-o sa depaseasca cele mai dificile momente din viata sa, ca o invingatoare. Cel mai greu dintre ele a inceput in octombrie 2002 atunci cand fiul sau Alisher in varsta de 3 ani a fost diagnosticat cu leucemie. A fost internat la o clinica oncologica din orasul german Koln. "Situatia era foarte grava, o chestiune de viata si de moarte", isi aminteste Oksana. "Doctorul Peter Bruggermann a fost cel care i-a asigurat fiului meu un loc in spital si care a garantat pentru taxele uriase ce trebuiau platite. N-am avut alta solutie decat sa muncesc din greu pentru recuperarea acelor taxe. Alisher a fost internat timp de doi ani in acel spital. Apoi ni s-a permis sa-l luam acasa dar la fiecare doua saptamani trebuia sa revenim la control. Apoi, frecventa acestor controale s-a redus.
In 10 octombrie 2006, in pragul Campionatelor Mondiale de la Aarhus, Danemarca, Comitetul Executiv al Federatiei Internationale de Gimnastica i-a aprobat Chusovitinei schimbarea nationalitatii din uzbeka in germana. "Decizia mea de a reprezenta Germania a venit ca rezultat a tot ceea ce s-a intamplat cu mine si familia mea de-a lungul celor patru ani, si trebuie sa spun ca fara ajutorul si suportul comunitatii germane, impreuna cu doctorul Peter Bruggermann si Janna  Polijakova (antrenoarea sa la clubul Toyota Koln), fiul meu Alisher nu ar fi supravietuit. Pentru toti acei oameni din Germania care l-au ajutat sa traiasca si pentru intreaga comunitate internationala de gimnastica ce m-a sprijinit in tot acest timp, sunt si voi fi intotdeauna profund recunoascatoare".
De atunci, Chusovitina a castigat pentru Germania: 2 medalii mondiale (argint in 2011 si bronz in 2006), 3 medalii europene (bronz in 2007, argint in 2011  si aur in 2008); a ajutat echipa Germaniei sa se califice la doua Olimpiade (2008 si 2012) si a obtinut o medalie olimpica de argint la Beijing. Toate acestea la sarituri. Rapida si exploziva, este cunoscuta ca fiind una dintre putinele gimnaste care prefera (si stapaneste) sariturile Tsukahara in timp ce majoritatea gimnastelor prefera Yurchenko. In prezent efectueaza o saritura ce-i poarta numele in codul de punctaj si o Tsukahara cu o intoarcere si jumatate sau doua.
Oksana a inceput gimnastica la 7 ani iar la 16 ani a fost recunoscuta drept un talent sovietic promitator- in 1991 devenea campioana mondiala la sol si cu echipa iar in 1992, campioana olimpica cu echipa.
Apoi, puternica Uniune Sovietica se destrama. Oksana e nevoita sa se intoarca acasa (in Taskent, capitala Uzbekistanului) unde nu exista nici macar o sala de gimnastica. Totusi, antrenoarea sa, Svetlana Kuznezova, a condus-o la 3 Olimpiade si 3 Jocuri Asiatice (1996, 2000, 2004 si respectiv 1994, 1998, 2002).
Dupa Jocurile Olimpice de la Atlanta, in 1997, Oksana a vrut sa se retraga. S-a casatorit in 1998 cu unul dintre cei mai buni sportivi uzbeki la lupte greco-romane, Bachadir Kurbanov. Un an mai tarziu a devenit mama. Prima revenire neasteptata in gimnastica se intampla in anul urmator.
In 2000, Oksana si sotul sau au participat la Olimpiada de la Sydney- el s-a clasat pe locul 5 la lupte iar ea rata calificarea in finala individuala din cauza unei greseli la paralele.
A doua revenire a Oksanei in gimnastica, a fost si mai neasteptata avand in vedere ca suferise o accidentare la tendonul Achilian la Swiss Cup in 2008. S-a "remontat" singura (asa cum spune chiar ea) desi a suferit o operatie la picior si doua la umar in 2009, reusind sa revina in forma si sa castige medalii chiar in 2010".

Pe scurt:
-
Oksana este singura femeie care participa la 6 Olimpiade (Barcelona, Atlanta, Sydney, Atena, Beijing si Londra 2012) de cand gimnastica feminina a intrat in programul olimpic, in 1928;
-este singura gimnasta care a reprezentat 3 state diferite la JO (USSR 1992, Uzbekistan 1996, 2000, 2004, Germania 2008);
-este cea mai in varsta gimnasta participanta la Olimpiada (37 de ani);
-este singura femeie care particpa la 4 Olimpiade dupa ce a devenit mama; fiul Alisher (insemnand leu in romana) s-a nascut pe 18 noiembrie 1999;
-este cea mai longeviva detinatoare de titluri internationale pe o perioada lunga de timp, 21 de ani; primul titlu important a fost obtinut la Goodwill Games in 1990 iar cel mai recent la Campionatele Mondiale de la Tokyo in 2011;
-este detinatoarea celor mai multe titluri mondiale la acelasi aparat: sarituri (9 medalii: una de aur, 4 de argint si 4 de bronz).

Articol publicat de Vera Atkinson in revista britanica The Gymnast.

1 comentarii:

Mira spunea...

Foarte frumos articol.
Chusovitina merita o medalie si anul acesta.Eu imi doresc sa o castige!