Prima medalie...(1)

on 18 februarie 2010
Este bine stiut faptul ca gimnastica mondiala a fost dominata de-a lungul timpului de tarile din fosta Uniune Sovietica, Romania, China si SUA. In timp insa, lucrurile au inceput sa se schimbe, in special dupa Olimpiada de la Sydeny din 2000. Astfel tot mai multe gimnaste din alte tari decat cele mentionate au inceput sa castige medalii. In afara de performantele pe care le-au obtinut, mai important este ca ele au fost deschizatoare de drumuri si au devenit modele pentru compatrioatele lor si astfel gimnastica din tarile respective s-a dezvoltat.
Sa le cunoastem deci pe cele care au scris istorie pentru tarile lor:

Daniele Hypolito a adus Braziliei prima medalie mondiala, individuala din gimnastica feminina. Ea a cucerit
argintul in finala de la sol, la Campionatul Mondial de la Ghent din anul 2001. Doi ani mai tarziu Daiane Dos Santos avea sa devina campioana mondiala la acest aparat, invingand-o pe Catalina Ponor la Anaheim in 2003. Din acel moment gimnastica din Brazilia a mers pe o panta ascendenta, gimnastele obtinand clasari tot mai bune in finalele pe echipe dar si la individual compus (Jade Barbosa, bronz la Stuttgart in 2007).
http://www.youtube.com/watch?v=NGuWaxyRYqs&feature=related
Ludivine Furnon a castigat medalia de bronz la sol, in anul 1995 la Campionatele Mondiale de la Sabae. Medalia ei a fost o premiera pentru gimnastica feminina franceza. In anul urmator la Puerto Rico, Isabelle Severino a obtinut tot un bronz mondial, insa la paralele, bronz care peste 8 ani la Athena avea sa fie schimbat de Emilie Le Pennec in primul aur olimpic pentru Franta.
Elena Gomez a efectuat prima pirueta cvadrupla la sol (element ce-i poarta numele) si a fost prima campioana mondiala a Spaniei, tot la sol,performanta obtinuta in anul 2002 la Debrecen. Nu a reusit sa repete performanta si in anul urmator, obtinand doar bronz la Anaheim, dar coechipiera sa Patricia Moreno a stabilit un nou record pentru Spania, la acest aparat: prima medalie olimpica, un bronz la Atena.
http://www.youtube.com/watch?v=8TNdJ-jKFZk
Monette Russo a fost prima gimnasta australiana care a obtinut o medalie individuala la o editie a Campionatelor Mondiale. In 2005 la Mellbourne, Monette urca pe a treia treapta a podiumului la individual compus in spatele americancelor Anastasia Liukin si Chellsie Memmel. Norocul pare sa le surada australiencelor din patru in patru ani, la editiile de dupa Olimpiada pentru ca anul trecut, la Londra, Lauren Mitchell si-a trecut in palmares doua medalii de argint in finalele de la sol si barna.http://www.youtube.com/watch?v=SKUrgKMXXMI&feature=related

Este adevarat ca in mare parte aceste tari au inceput sa faca progrese odata ce antrenori rusi, chinezi, ucrainieni si romani le-au dezvaluit "tainele" gimnasticii, insa meritele acestor sportive nu pot fi diminuate.

1 comentarii:

Anonim spunea...

Foarte fain articolul!

PS Cred totusi ca Dan Grecu este primul nostru medaliat olimpic.